skip to Main Content
 • Parking: er is een ruime en gratis parking voor wagens, moto’s en fietsen
 • Openbaar vervoer:
  • bussen van de Waalse vervoersmaatschappij TEC rijden dagelijks door Eben-Emael, lijn 76. Meer informatie op https://www.infotec.be/
  • Bussen van de Vlaamse vervoersmaatschappij De Lijn rijden enkel tijdens weekdagen door Eben-Emael, lijn 39b. Meer informatie op https://www.delijn.be/
 • Cafetaria: geopend op de opendeurdagen: koude en warme dranken, soep, broodjes en taart.
 • Kledij: de ondergrondse kazerne is verwarmd. In het gangenstelsel en de bunkers is er een constante temperatuur van 11°C. Een pull of jas is sterk aangeraden.
 • Talen: bezoeken en rondleidingen kunnen in het Nederlands, Frans, Duits of Engels.
 • Toegankelijkheid: de onderaardse kazerne en het museum zijn toegankelijk met een rolstoel. Er is een lift naar het gangenstelsel op de middenetage. Een deel van dit gangenstelsel is toegankelijk voor rolstoelen. Hou wel rekening met (steile) hellingen. De toegang tot de bunkers en de speciale rondleidingen zijn niet mogelijk met een rolstoel.
 • Honden: toegelaten mits aan de leiband en voor zover zij de andere bezoekers niet hinderen.
 • Betalen: kan cash of pinnen met Euro-debetkaarten of met de kredietkaarten Mastercard en Visa. Tenzij anders voorafgaandelijk overeengekomen.
 • Foto’s maken en filmen voor privé doeleinden is, voor zover de andere bezoekers hier niet worden door gehinderd en u hun privacy respecteert, toegstaan. Opnames voor professionele doeleinden dienen ruim vooraf aangevraagd aan secretariat@fort-eben-emael.be
 • Alle rondleidingen gebeuren met een gids.
 • Al onze gidsen hebben een opleiding gevolgd en zijn geslaagd in diverse proeven. Zij beschikken over een brevet van gids.
 • Alle gidsen zijn vrijwilligers en geven rondleidingen op vrijwillige basis. Hun motivatie en inzet laat de duizenden jaarlijkse bezoekers toe om het fort te ontdekken en zijn geschiedenis te beleven.
 • De gids is in de toegangsprijs inbegrepen. Het staat u natuurlijk vrij, om, indien u tevreden bent over uw bezoek, de gids een fooi te overhandigen.
 • Voor een bezoek en rondleiding op reservatie hanteren we een maximum van 30 personen per gids. Vanaf de 31ste persoon en per 30 personen voorzien wij automatisch een extra gids. Reserveert u bijvoorbeeld voor 40 personen, dan zullen er twee gidsen voorzien worden. Dit heeft geen invloed op de toegangsprijs.

Mr. Alain PELZER – Voorzitter
Mr. Marcel HARCHIES – Vicevoorzitter, Techniek
Mr. Marcel VERHASSELT – Vicevoorzitter, Pers en communicatie
Kolonel Jean-Paul Paul HAMES – Militaire commandant van de Provincie Luik
Mr. Daniel LENAERS – Penningmeester
Mr. Rudi BALENSConservator van het museum
Mr. Guy BASTIAENSTelefonie
Mr. Bart GERAERTSIT
Mr. Yves HAEPERSGidsenwoordvoerder
Mr. Jean-Christophe HAPPAERTSFiguranten Ceux qui veillent
Mr. Tom HENDRIKXResearch en archivaris
Mr. François RASKINLedenadministratie en catering
Mr. Joost VAESENHistoricus

Algemene coördinatie en secretariaat

Onze coördinator, Mr. Tom Hendrikx, behandelt alle reserveringen en kan u verder helpen indien u nog vragen heeft.

Telefoon: +32 (0)4 286 28 61
E-mail: secretariat@fort-eben-emael.be
Rekeningnummer:  IBAN BE80 8601 0494 4177 – BIC CODE: NICABEBB

De A.S.B.L. (vzw)  Fort d’Eben-Emael werd opgericht in 1986 heeft als doel het bestuderen, bewaren, restaureren, beschermen, beheren en uitbaten van de toeristische infrastructuur van het fort van Eben-Emael en haar site, evenals het verderzetten van de herinneringsactiviteiten ter ere van de oud-strijders van het fortgarnizoen.

Sinds 2017 maakt de A.S.B.L. deel uit vande Erfgoedraad van  het War Heritage Institute.

Het War Heritage Institute (WHI) heeft als missie het valoriseren van het Belgische militaire erfgoed en de herinnering aan de gewapende conflicten op Belgisch grondgebied of die conflicten met inzet van Belgen in het buitenland. Deze missie houdt het beheer, het verwerven en de restauratie van collectiestukken, documenten en immateriële getuigenissen in voor de periode vanaf de middeleeuwen tot heden. Het WHI beheert en coördineert een netwerk van uitzonderlijke musea en militaire sites. Het WHI staat voor een multidisciplinaire interpretatie door deze sites te kaderen in hun militaire, politieke, technologische, economische, sociale en culturele context. Bij deze missie hoort eveneens het doorgeven van de herinnering aan deze gewapende conflicten via creatieve en stimulerende initiatieven gericht op verschillende doelgroepen. Tot slot voert het WHI op internationaal niveau wetenschappelijk onderzoek naar militaire geschiedenis en erfgoed.

Door lid te worden van de A.S.B.L. Fort d’Eben-Emael draagt u financieel bij in het goed functioneren, het onderhoud, de restauratie en de conservatie van het fort.

De jaarlijkse bijdrage bedraagt € 12,- per persoon.

U ontvangt ons informatieblad Castrum en u heeft elke opendeurdag gratis toegang tot het fort.

Jaarlijks worden er 2 of 3 werkdagen in en rond het fort georganiseerd. Met uw vrijwillige aanwezigheid op deze werkdagen zet u uw lidmaatschap om in de praktijk en draagt u concreet bij tot het onderhoud van het fort. Elke werkdag wordt afgesloten met een specifiek bezoek of een presentatie omtrent het fort of de Tweede Wereldoorlog in het algemeen.