skip to Main Content

Vrijwilligers / studenten gezocht voor de zomer van 2021.

Het Fort van Eben-Emael, zoekt voor de periodes van 16 juni t/m 15 juli, 16 juli t/m 15 augustus en 16 augustus t/m 15 september 2021 gemotiveerde vrijwilligers / studenten die interesse hebben in de militaire geschiedenis van België en voornamelijk wat betreft de periode 1930-1940.

We voorzien de volgende uitdagende taken in een wisselende beurtrol van 3 dagen per week (alternerend van dinsdag tot en met donderdag en van vrijdag tot en met zondag):

  • ticketverkoop en bookshop,
  • onthaal, begeleiden van individuele bezoekers en fungeren als aanspreekpunt,
  • instaan voor orde in de cafetaria.

Wij verwachten van de geïnteresseerden: motivatie, een vlot contact naar de bezoekers in het Nederlands, het Frans en eventueel het Engels, interesse in de geschiedenis en volgen van een korte cursus over het fort, bereid zijn om in beurtrol te werken.

Het gemotiveerde team en de gidsen van het fort zijn voornamelijk vrijwilligers. Wij bieden aan de geïnteresseerden een vrijwilligersvergoeding van 35€ per dag aan op basis van 5 dagen per week, waarvan 3 dagen aanwezigheid in het fort en 2 dagen beschikbaarheid. Op de aanwezigheidsdagen ben je actief in het fort van 9u30 tot 16u, met een middagpauze van 30 minuten. Op de beschikbaarheidsdagen ben je bereikbaar tussen 9u en 10u en kan je eventueel opgeroepen worden.

Interesse? Mail ons je naam, geboortedatum, adres, telefoonnummer en e-mailadres. Vermeld je talenkennis en de gewenste periode.

Een zomerjob in het fort, een ideale manier om kennis te maken met een stukje wereldgeschiedenis.

Het cointet element …
… is een mobiele anti-tank versperring, ook bekend als een Belgische poort of C-element. De constructie bestaat uit een zwaar stalen hek van circa 3 meter breed en 2 meter hoog, gemonteerd op 3 rollen.
In onze regio werden de elementen ingezet ter verdediging van de doorgraving bij het Albertkanaal, maar ze werden ook ingezet voor de afsluiting van de bruggen Veldwezelt, Vroenhoven en Kanne. Het Cointet-element was tevens het hoofdelement in de Belgische KW-stelling, een tankversperring die werd gebouwd tussen september 1939 en mei 1940. In totaal werden in opdracht van het Belgisch ministerie van Defensie 77.000 Cointet-elementen geproduceerd waarvan een groot aantal werd geplaatst op de KW-stelling tussen Koningshooikt en Waver.
Na de capitulatie van het Belgisch leger op 28 mei 1940, werden de Cointet-elementen door de Duitsers in Europa gebruikt als barricades op wegen, bruggen en op de Noordzeestranden. Bij de Duitsers stond het Cointet-element bekend als het C-element.
Het is via de vele foto’s genomen op de landingsstranden in Normandië, dat dit obstakel bekend geraakt bij het grote publiek.

Het exemplaar tentoongesteld bij het fort is een volledig origineel en gerestaureerd exemplaar afkomstig van een Noordzeestrand in Frankrijk.

Herdenkingsplechtigheid in beperkte kring, omwille van covid-19.

Filmimpressie van de herdenkingsplechtigheid.