skip to Main Content

Het cointet element …
… is een mobiele anti-tank versperring, ook bekend als een Belgische poort of C-element. De constructie bestaat uit een zwaar stalen hek van circa 3 meter breed en 2 meter hoog, gemonteerd op 3 rollen.
In onze regio werden de elementen ingezet ter verdediging van de doorgraving bij het Albertkanaal, maar ze werden ook ingezet voor de afsluiting van de bruggen Veldwezelt, Vroenhoven en Kanne. Het Cointet-element was tevens het hoofdelement in de Belgische KW-stelling, een tankversperring die werd gebouwd tussen september 1939 en mei 1940. In totaal werden in opdracht van het Belgisch ministerie van Defensie 77.000 Cointet-elementen geproduceerd waarvan een groot aantal werd geplaatst op de KW-stelling tussen Koningshooikt en Waver.
Na de capitulatie van het Belgisch leger op 28 mei 1940, werden de Cointet-elementen door de Duitsers in Europa gebruikt als barricades op wegen, bruggen en op de Noordzeestranden. Bij de Duitsers stond het Cointet-element bekend als het C-element.
Het is via de vele foto’s genomen op de landingsstranden in Normandië, dat dit obstakel bekend geraakt bij het grote publiek.

Het exemplaar tentoongesteld bij het fort is een volledig origineel en gerestaureerd exemplaar afkomstig van een Noordzeestrand in Frankrijk.

Herdenkingsplechtigheid in beperkte kring, omwille van covid-19.

Filmimpressie van de herdenkingsplechtigheid.