skip to Main Content

Een bijna-vergeten, maar cruciaal slagveld.

De Tweede Wereldoorlog blijft beklijven. De nadruk ligt daarbij, terecht, sterk op thema’s zoals de bevrijding (Bastogne), repressie en geweld (Breendonk; Dossin-kazerne).
Maar elk verhaal heeft ook een begin en precies op dit vlak biedt het Fort van Eben-Emael een interessant perspectief voor een actief schoolbezoek.

Voor de Tweede Wereldoorlog bouwde de Belgische Defensie in de regio Lanaken – Luik indrukwekkende verdedigingswerken. Het onneembaar geachte fort van Eben-Emael en de ‘muur van het Albertkanaal’ waren het sluitstuk en genoten een grote internationale reputatie.

“This modern, strategically located fortress was regarded by both the Allies and the Germans as the most impregnable fortification in Europe, stronger than anything the French had built in the Maginot Line or the Germans in the West Wall.” (William L. Shirer, Amerikaanse journalist en oorlogsverslaggever, 1960)

Door de Duitse speciale en spectaculaire operaties op het fort en bij drie Albertkanaalbruggen op 10 mei 1940 ging deze bekendheid nog crescendo.
De Duitse gewaagde luchtoperatie wordt ook nu noch door specialisten wereldwijd besproken.

Voor het Belgische leger is deze Duitse aanval, rekening houdend met de duur van de strijd en de territoriale oppervlakte van de slag, misschien wel het bloedigste slagveld van de Tweede Wereldoorlog. Op 10 en 11 mei 1940 lieten hier meer dan 700 Belgische militairen het leven.

Ondanks het beeld van een gemakkelijke verovering telden de Duitse troepen ook grote verliezen. De aanvalsgroep op het fort verloor 6 militairen en in totaal verloren ongeveer 270 Duitse militairen het leven bij de gevechten rond het Albertkanaal.

Ook de burgerbevolking in de omliggende dorpen was erg getroffen. Ongeveer 250 burgers verloren het leven.

In totaal komen er ongeveer 1.325 mensen om het leven.

Vandaag is het Fort van Eben-Emael heringericht zoals in 1940 en opengesteld voor het publiek. Het fort vertelt niet alleen het verhaal van een belangrijke periode uit de hedendaagse geschiedenis, het wil ook een instrument zijn voor de zinloosheid van de oorlog en ijveren voor vrede.

Een bezoek aan het fort laat de jongeren toe om een beter inzicht te krijgen tussen de historische context en de dag van vandaag.